Connect with:
Persekutuan Olahraga Malaysia (MAF) telah meminta atlet tambahan untuk dimasukkan ke dalam skuad trek dan padang dalam Sukan Komanwel di Gold Coast, Australia, dari 4 hingga 15 April.

MAF mahu menambah pelari Zaidatul Husniah Zulkifli selaku pemegang pingat perak acara 100m wanita di Sukan SEA Kuala Lumpur pada Ogos lalu, dalam  senarai 12 atlet yang disahkan sebelum ini untuk ke Gold Coast.

Majlis Olimpik (MOM) akan memuktamadkan senarai 98 atlet yang disahkan untuk acara individu untuk Gold Coast pada Selasa depan.

Setiausaha Agung OCM Datuk Low Beng Choo berkata terdapat banyak kriteria yang perlu dipenuhi untuk bertanding di Sukan Komanwel.

“Kualiti dan tahap Sukan Komanwel lebih tinggi daripada Sukan SEA.

” Pemilihan kelompok atlet juga penting,” kata Beng Choo,  pengurus pasukan selepas perjumpaan dengan  Chef De Mission (CDM) Sukan Komanwel Huang Ying How di Wisma OCM semalam.

“Memenangi emas di Sukan SEA tidak semestinya bermakna atlet mendapat tempat dalam Sukan Komanwel.

Sementara itu, Ying How menasihati atlet untuk berhati-hati dengan apa yang mereka buat di media sosial.

“Kebanyakan mereka adalah atlet yang berpengalaman tetapi jangan leka.

“Kontinjen Malaysia pada umumnya bersih. Bukan sahaja atlet perlu berhati-hati  tetapi media dan juga pegawai.

“Contoh yang baik adalah siaran langsung perlawanan oleh kakitangan yang tidak diakreditasi. Ini boleh menyebabkan pencerobohan dan akan membatalkan penyertaan anda yang tidak bertauliah,” kata Ying How.

Foto Kredit: Pemilik asal gambar