Connect with:
Pengerusi Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mempersoalkan kecekapan pengadil Malaysia, yang dianggapnya lemah berbanding dengan negara lain.

Putera Mahkota Johor, yang dikenali sebagai TMJ, percaya bahawa pergaduhan yang berlaku dalam perlawanan semalam antara Johor dan Terengganu yang berlangsung di Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjung Malim, boleh dielakkan jika pengadil menjalankan tanggungjawabnya dengan tegas.

Tunku Ismail menambah bahawa insiden ini mengulangi apa yang berlaku semasa perlawanan skuad Bawah 23 negara ke atas Emiriyah Arab Bersatu di Stadium Shah Alam bulan lepas, yang turut menyaksikan pengadil kebangsaan gagal mengawal permainan.

“Saya tidak suka melihat perkara seperti ini, tidak boleh dipandang enteng mana-mana pihak,” kata Tunku Ismail dalam jawapan kepada pengikutnya di akaun media sosial Twitter, semalam.

“Saya juga merasakan pengadil gagal mengawal perlawanan dengan baik, sama seperti perlawanan B-23, Malaysia menentang UAE bulan lepas di mana pengadil tidak dapat mengawal permainan.”

Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT) itu juga menggesa jawatankuasa pengadil Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM) untuk meningkatkan kualiti pengadil tempatan.

“Ia (pengadil lemah) telah banyak kali berlaku, walaupun di Liga Super, contohnya Piala AFC dan perlawanan Liga Juara-Juara AFC, berjalan dengan lancar, dan standard pengadilan di negara kita perlu diperbaiki.”

Pengarah teknikal JDT, Alistair Edwards sebelum ini mengkritik kualiti pengadil dalam Liga Malaysia, dan meminta FAM untuk meneliti isu tersebut.

Sementara itu, Johor tewas 2-1 kepada Terengganu, yang menyaksikan kempen Malaysia mereka berakhir selepas kalah dua perlawanan berturut-turut.

Foto Kredit: Berita Daily