Connect with:
Tiada tindakan akan diambil ke atas tujuh atlet terjun yang ditangkap dalam satu video berpesta sambil minum minuman keras semasa latihan di Guangzhou, China, awal tahun ini.

Setiausaha Persatuan Kolam Renang Amatur Malaysia (ASUM), Mae Chen berkata jawatankuasa tatatertib akan mencadangkan agar mereka tidak mengenakan hukuman lanjut kerana para penerjun telah mengakui kesalahan dan menyesal terhadap perbuatan mereka.

Terdahulu, video yang direkodkan semasa makan malam Tahun Baru Cina yang dianjurkan oleh seorang pengurus penginapan di Guangzhou telah tular di media sosial bulan lepas melibatkan tiga atlet dan empat penerjun simpanan dari pasukan kebangsaan.

“Para penerjun telah memohon maaf di khalayak ramai. Mereka tahu apa yang mereka lakukan tidak boleh diterima tetapi kami juga beranggapan bahawa mereka sedang berehat pada waktu itu.

Skuad terjun kebangsaan  mempunyai latihan di China untuk mempersiapkan diri ke Sukan Asia Indonesia yang berlangsung Ogos depan.

Pasukan yang terdiri daripada 12 orang atlet selam itu terdiri daripada tujuh lelaki (Ooi Tze Liang, Ahmad Amsyar Azman, Chew Yiwei, Muhd ​​Syafiq Puteh, Gabriel Gilbert Daim dan Jellson Jabillin) dan lima wanita (Pandelela Rinong, Leong Mun Yee, Cheong Jun Hoong, Wendy Ng Yan Yee dan Kimberly Bong).

Sukan itu dijangka dapat menghadirkan beberapa pingat di Sukan Asia di mana 10 acara akan dipertandingkan.