Connect with:
Pep Guardiola berterima kasih kepada pemilik kelab Manchester City dari Abu Dhabi kerana menyokongnya apabila gagal meraih sebarang trofi pada musim pertamanya di kelab itu.

Guardiola yang kini membimbing City di persada Liga Perdana Inggeris dengan 13 mata dan menjuarai Piala Liga bulan lalu, dijangka akan bertemu pengerusi kelab Khaldoon al Mubarak apabila City terbang ke Abu Dhabi selepas aksi menentang Stoke awal pagi esok.

Bekas pengendali Barcelona dan Bayern Munich itu tidak menjangkakan untuk berbincang mengenai kemungkinan kontrak baru pada kunjungan itu dan tidak memberi sebarang bayangan sama ada beliau mahu kekal di kelab itu sebaik kontraknya tamat pada Jun 2019.

Beliau menegaskan, beliau menghargai sokongan yang diberi oleh pengarah bola sepak Txiki Begiristain dan ketua eksekutif Ferran Soriano.

“Hubungan sangat baik, terutama dengan Khaldoon. Kami sering berhubung.

“Beliau mahu tahu apa yang berlaku dan sentiasa menerima sebarang keputusan yang dibuat saya, Txiki dan Ferran.

“Hubungan dengan kelab baik kerana mereka mudah menyokong kami apabila meraih kejayaan. Ia sungguh bermakna kepada saya.

“Pada detik yang sukar, saya melihat bagaimana reaksi kelab dan sokongan mereka terhadap saya dan apabila saya mahu bercakap mengenai perancangan masa depan, mereka juga ada di sana.

“Tiada keraguan terhadap perkara itu. Kami mempunyai keraguan apabila tidak menang tetapi tidak meragui apa yang perlu dilakukan. Ia sungguh  penting musim lalu. Saya tidak akan melupakannya.”

Guardiola turut memastikan beliau sentiasa memberi sokongan terhadap David Silva yang dibenarkan untuk tidak menyertai beberapa perlawanan sejak tiga bulan lalu bagi membolehkannya bersama anak lelakinya Mateo, yang kini bertarung nyawa di hospital Valencia, Sepanyol selepas lahir pramatang Disember lalu. – AFP

Foto Kredit : mancity(dot)com