Connect with:
Timbalan Presiden FAM, Datuk Seri Subahan Kamal menyokong sepenuhnya Datuk Hamidin Mohd Amin untuk jawatan tertinggi dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Beliau berkata Hamidin, yang berkhidmat sebagai Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dari 1998 hingga 2013, merupakan pilihan terbaik untuk menggantikan Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

“Sebagai presiden FAS, saya percaya Hamidin adalah calon terbaik. Ianya pengiktirafan hebat apabila TMJ memilih Hamidin sebagai penggantinya.

“Tidak ada yang tahu tentang bola sepak Malaysia seperti Hamidin,” kata Subahan selepas pertemuan exco FAM, semalam.

Dalam pada itu, sokongan Subahan untuk Hamidin telah meletakkan spekulasi bahawa dia boleh bertanding untuk jawatan presiden FAM.

Subahan, yang mendapat undian tertinggi (37) dalam pilihan raya untuk jawatan Timbalan Presiden FAM tahun lalu, bertindak secara profesional dalam membuat keputusan meletakkan Naib Presiden FAM, Datuk Yusoff Mahadi selaku pemangku presiden berikutan penerimaan exco terhadap peletakan jawatan Tunku Ismail semalam.

“Tahniah kepada Yusoff. Saya sebagai timbalan presiden (FAM) dan Presiden FAS menyokong sepenuhnya beliau untuk menjadi pemangku presiden (sehingga kongres FAM pada 14 Julai).”

Subahan mendedahkan bahawa beliau tidak berminat untuk menjadi presiden FAM kerana beliau sudah mempunyai tanggungjawab utama yang lain, sebagai presiden Konfederasi Hoki Malaysia.

Beliau berkata yang penting ialah terdapat perjanjian dalam kalangan exco FAM.

Di bawah perlembagaan FAM, mana-mana warganegara Malaysia boleh bertanding untuk jawatan presiden dengan syarat dia adalah ahli gabungan FAM. Pencalonan calon untuk presiden FAM dibuka dari hari ini hingga 11 Mei.

Foto Kredit: Berita Harian