Connect with:
Pemain beregu campuran Goh Soon Huat dan Shevon Lai Jemie mempunyai misi untuk dicapai selepas kejohanan Terbuka Korea dan Terbuka Jepun, iaitu memecah masuk ke tangga 16 dunia.

 
Soon Huat dan Shevon, 27 tahun, yang berada di tangga ke-18 dunia, perlu mengatasi pemain rangking yang lebih tinggi daripada mereka dalam dua kejohanan Superseries di Seoul dan Tokyo, dari 19 hingga 24 September.

 
“Matlamat kami adalah untuk melangkah ke tangga ke-16 menjelang akhir tahun ini, tetapi kami mempunyai peluang untuk mencapainya lebih awal,” kata Soon Huat, yang tahu ada kemungkinan mereka tersingkir awal di kedua-dua kejohanan itu.

 
Mereka akan berhadapan dengan Lee-yang-Hsu Ya-ching dari Taiwan pada pusingan pertama Terbuka Korea dan sekiranya mereka memenangi saingan itu, mereka kemungkinan akan berjumpa dengan pemain ke-9 dunia, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing dalam pusingan kedua.

 
Di kejohanan Terbuka Jepun, Soon Huat-Shevon akan bertemu Mathias Christiansen-Sara Thygesen dari Denmark, dengan juara dunia, Zhang Nan-Li Yinhui dari China menunggu di peringkat seterusnya.

 
“Kami tidak pernah memenangi pusingan awal Kejohanan Super Series. Mudah-mudahan, kita dapat melakukannya dengan betul di salah satu daripada dua kejohanan ini, “kata Soon Huat.

 
Chan Peng Soon-Cheah Yee See adalah pasangan beregu campuran Malaysia yang juga terlibat dalam kejohanan Terbuka Korea dan Terbuka Jepun.

Foto Kredit: Tronexus