Connect with:
Malaysian Tigress’

Perlawanan yang tertangguh akibat hujan tidak menjadi penghalang buat skuad hoki wanita negara menumpaskan skuad Singapura 8-0 bagi kejohanan Hoki Piala Asia 2017 yang berlangsung di Stadium Kawasaki Green di Kakamigahara, Jepun, semalam.

Kemenangan anak buah Dharma Raj Abdullah ini menjadi penyuntik semangat setelah tewas tipis di tangan China 5-4 pada perlawanan Sabtu lepas dan Malaysia menghadapai saingan sengit menentang India pada hari ini.

Sejarah

Sejarah permainan hoki telah dijumpai berabad dahulu lagi. Menurut kajian yang dibuat oleh ahli kaji purba mereka pernah menjumpai pasu bertarikh lebih kurang 2050 SM dan berasal dari Mesir dengan ukiran yang menunjukkan pemain yang menggunakan kayu yang bengkok dalam permainan yang hampir sama dengan permainan hoki.

Permainan hoki juga dipercayai berasal dari perkataan ‘hockey’ (bahasa Inggeris) berasal daripada perkataan Perancis ‘hoquet’ yang membawa erti kayu bengkok (macam tongkat) yang digunakan oleh gembala dalam mengisi masa lapang mereka. Pada tahun 1970an padang rumput tiruan mula di perkenalkan dan di gunakan dalam pertandingan hoki.

Foto Kredit: MHC

Konfederasi Hoki Malaysia (MHC)

Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) adalah badan pengawal kebangsaan bagi pasukan lelaki dan wanita kebangsaan negara dan pasukan hoki dalam negara. MHC mempunyai kaitan dengan Persekutuan Hoki Asia (AHF) dan ahli Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH). Presiden Perhimpunan Hoki Malaysia dari tahun 1957 hingga kini adalah:

Tun Abdul Razak Bin Hussein Al-Hal
Tun Hussein Bin Dato’ Onn
HRH Sultan Azlan Shah
DYTM Raja Dr. Nazrin Shah
Admiral Tan Sri Dato’ Seri Mohammad Anwar Mohammad Nor
KDYTM Tengku Abdullah Sultan Haji Ahmad Shah
Datuk Seri Subahan Kamal

Kejohanan

Malaysia menyertai Sukan Asia 1982 di New Delhi, India. Ia adalah kali pertama hoki wanita diperkenalkan di Sukan Asia dan Malaysia berjaya memenangi pingat gangsa. Pada tahun 1991, Malaysia bertanding dalam Piala Inctra Gandhi di Chandigarh, India.

Sukan Asia Tenggara (SEA Games), sentiasa penting untuk pasukan wanita Malaysia, memenangi pingat perak di Singapura pada tahun 1993, Chiang Mai (1995) dan pingat emas di Jakarta (1997), Brunei (1999) dan Kuala Lumpur (2001).

Bagi usaha mereka dalam mempromosikan hoki di kalangan wanita dan wanita, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) menganugerahkan Anugerah Sukan Wanita untuk Asia kepada Persatuan Hoki Wanita Malaysia pada tahun 2001.

Pada tahun 2001, pasukan Malaysia layak ke Piala Dunia di Amiens, Perancis. Satu lagi kejohanan penting ialah juara Asia dan elit Asia. Malaysia telah dipromosikan dari Divisyen 2 ke Divisyen 1 pada 1997 (Singapura) dan sejak itu Malaysia telah memaparkan dalam semua kejohanan Asia Cup. Malaysia menganjurkan Piala Continental dan Piala Dunia 1983 dan Kualifikasi Piala Dunia 2000 (Piala Asia).

Kali pertama pasukan Malaysia mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik adalah pada tahun 1956 di Melbourne, Australia. Sukan Malaysia mengalami perubahan paradigma pengurusan pada tahun 1994 apabila Malaysia diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel (1998) dan pasukan hoki wanita adalah sebahagian daripada projek besar ini.

Pasukan hoki wanita kebangsaan Malaysia mewakili Malaysia di pertandingan hoki antarabangsa. Sehingga Disember 2013, pasukan itu menduduki tempat ke-21 di Kedudukan Ranking Dunia (FIH).

Pasukan itu adalah sebahagian daripada Persekutuan Hoki Asia. Malaysia mencapai tempat ke-5 dalam Hoki Wanita Piala Asia 2007. Pasukan ini telah memenangi pingat gangsa dalam Sukan Asia 1982, dan tempat ke 4 pada tahun 1986.

Sukan hoki telah di pertandingkan dalam banyak peringkat pertandingan bagi hoki lelaki dan hoki wanita antaranya Sukan Olimpik, Kejohanan Hoki Piala Dunia, Kejohanan Hoki Tropi Juara, dan Piala Dunia untuk Remaja.

Foto Kredit: MHC