Connect with:




Setelah diturunkan dari kategori A ke B untuk Sukan Asia yang akan datang, Persatuan Ragbi Malaysia (MR) bakal mengagihkan dana, termasuk dari program junior mereka untuk menampung kos bagi bersaing di Indonesia tahun ini.

Sehubungan itu, badan kebangsaan itu percaya bahawa mereka akan dapat menuju ke katogeri A berikutan kejayaan pingat emas di Sukan Sea Kuala Lumpur tahun lepas, dan menunjukkan aksi yang baik dalam Asia Siri Sevens apabila memenangi tempat ketujuh.

Majlis Olimpik Malaysia (MOM), bagaimanapun, pada awal minggu ini mengumumkan MR tidak mencukupi empat kriteria yang lebih khusus untuk berada dalam kategori A disebabkan kekangan kewangan.

Setiausaha kehormat MR, Jamaluddin Salim berkata badan kebangsaan bakal merangka plan untuk merayu dimasukkan ke dalam kategori A, walaupun mereka bersedia dengan segala kemungkinan termasuk kos jika rayuan itu tidak berjaya.

“Pada masa ini kita berada dalam kategori B. Kami telah memutuskan untuk merayu kepada OCM dan akan membincangkan butiran rayuan ini pada mesyuarat Exco kami yang akan datang,” kata Jamaluddin.

“Berdasarkan pengalaman masa lalu, ia akan menelan kos kira-kira RM60,000 hingga RM80,000 untuk menghantar pasukan ke sana, jadi kami perlu bersedia dengan dana yang mencukupi jika rayuan kami tidak berjaya.

“Pada masa ini tidak ada peruntukan untuk ini, seperti yang kita jangkakan untuk berada dalam kategori A berdasarkan hasil yang dicapai pada tahun lepas. Walau apa pun, kita perlu pergi bersaing di Sukan Asia kerana ia adalah fokus utama kami untuk skuad tujuh tahun ini.

“Kita perlu melihat semula dana dari program lain seperti skuad bawah-18 (sevens) dan bawah-19 (15) untuk menampung kos.”

Sementara itu, MR telah menetapkan sasaran memenangi pingat pertama negara pada Sukan Asia di Indonesia pada Ogos ini.

Foto Kredit: Faiz Azizan (Malaysia Rugby)