Connect with:
Selepas memenangi pingat emas di  Sukan Malaysia (Sukma) Sarawak dua tahun lalu, Puteri Nur Adillah Shik Azizir Rahman mengulangi kejayaannya di Stadium Perak di sini hari ini dengan menghancurkan rekod yang berusia 18 tahun.

Pemain berusia 19 tahun dari Gemas, Negeri Sembilan memenangi acara lompat bergalah wanita dengan menembusi ketinggian 3.80m, menewaskan rekod sebelum ini iaitu 3.75m pada tahun 2000 oleh Roslinda Samsu dari Kedah.

“Saya sangat gembira kerana dapat mempertahankan emas sekali lagi, dan ia menjadi lebih istimewa kerana saya memecahkan rekod SUKMA,” katanya kepada pemberita selepas meraih kejohanan itu.

“Saya ingin berterima kasih kepada keluarga dan jurulatih atas sokongan dan doa mereka. Mereka tidak pernah berhenti menyokong saya. ”

Pelajar berusia 19 tahun, yang merupakan pelajar pra-universiti di Sekolah Sukan Bukit Jalil di Kuala Lumpur, mencatatkan rekod dua kali pada majlis hari ini.

Pada mulanya, dia berjaya melompat setinggi 3.76m sebelum melanjutkan rekodnya.

Ianya sudah cukup bermakna buatnya sekaligus berjaya menewaskan Nurul Fitriyana Abd Rani (3.50m) dan Nor Sarah Adi (3.30m) Pahang, yang masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga

Foto Kredit: Puteri Adillah