Connect with:
PlayerUnknown’s Battlegrounds atau lebih dikenali dengan PUBG kini menjadi antara permainan video nombor satu dunia. Sebut sahaja PUBG pasti ramai yang mengetahui tentang permainan ini dan kini PUBG bakal mempunyai projek baru.

Pemilik PUBG, Brendan Greene atau dikenali sebagai PlayerUnknown, telah dilaporkan meninggalkan posisinya dalam PUBG dan akan ke posisi jawatan lain.

Menerusi Twitter Brendan (PlayerUnknown), beliau akan menjalankan projek yang dikenali sebagai ‘PUBG Special Projects’ (Projek Khas PUBG).

‘PUBG Special Projects’ (Projek Khas PUBG)

“Sejak lima tahun yang lalu hidup saya adalah semua tentang pertempuran. Setiap hari saya bekerja untuk mendapatkan peluang untuk mencipta wawasan saya dengan mencipta permainan video pertempuran iaitu PUBG.

“Ia telah menjadi perjalanan yang luar biasa dan permainan kami telah mencapai tahap yang saya tidak pernah jangkakan sebelum ini. Melihat permainan berkembang menjadi apa yang berlaku hari ini seperti mimpi yang menjadi kenyataan dan saya rasa tidak cukup dengan hanya mengucapkan terima kasih kepada peminat kami dan pasukan yang luar biasa di Syarikat PUBG.

“Hari ini, saya teruja untuk mengumumkan bahawa tugasan saya yang baru akan menuju ke bahagian baru dalam syarikat PUBG yang dikenali sebagai Projek Khas PUBG,” katanya.

Dalam masa itu beliau mengesahkan bahawa beliau akan kekal sebagai pengarah kreatif perundingan di PUBG, pembangunan akan diketuai oleh Taeseok Jang dan mengekalkan pasukannya telah mendapat penghormatan untuk bekerja selama tiga tahun yang lalu.

Tambah beliau, untuk masa hadapan beliau akan berpusat di Amsterdam, bukannya Seoul lagi dan memberi tumpuan kepada membina satu bahagian baru untuk memberi tumpuan kepada pembangunan penyelidikan dan permainan.

“Pengalaman dan ruang atas talian boleh menghubungkan kami dengan cara yang saya impikan ketika saya pertama kali duduk di depan komputer sekitar 30 tahun yang lalu. Ia adalah impian untuk menghubungkan orang lain yang menjalankan kerja kami di Projek Khas PUBG.

“Kami ditugaskan untuk meneroka, mencuba dan mencipta teknologi, alat, reka bentuk dan permainan baru, tetapi bagi saya ia lebih daripada itu. Bersama-sama dengan satu pasukan pemaju permainan dan penyelidik, kami akan meneroka interaksi baru dan sambungan dalam ruang permainan,” jelas Brendan.

Brendan juga memberitahu tentang sebab beliau meninggalkan posisinya dalam PUBG yang dipegangnya sebelum ini serta mengucapkan terima kasih kepada peminat permain video itu.

“Saya juga akan membuat kehidupan baru untuk diri saya di Amsterdam. Saya telah menghabiskan masa dua tahun dalam perjalanan ini dan sangat teruja begitu ramai yang menyukai permainan ini dan ia telah menjadi pengalaman yang hebat, tetapi saya terlepas untuk menikmati suasana kediaman rumah dan bilik untuk bermain permainan video.

“Jadi, saya tidak sabar untuk memulakan perjalanan baru ini dengan pasukan baru di sebuah bandar baru, bermain beberapa permaianan video lagi dan melihat apa yang akan berlaku pada masa depan. Terima kasih sekali lagi atas sokongan anda selama lima tahun ini,” ucapnya melalui twitter peribadinya.

PUBG kini menjadi antara permainan video nombor satu dunia dan paling ramai dimainkan sepanjang masa. Disebabkan semakin banyak persaingan yang cuba menyaingi permainan ini seperti Fortnite dan Apex Legends, Brendan memandang kehadapan dan mencuba projek baharu untuk PUBG. – PlayerUnknown

Foto : PUBG