Connect with:
Menjadi sesuatu tamparan hebat apabila pemain beregu nombor dua negara, Teo Ee Yi-Ong Yew Sin kalah kepada pemain luar di kejohanan tempatan.

Namun, mereka bersumpah untuk menebus semula kekalahan mereka dengan memberikan persembahan terbaik di Kejohanan Terbuka Jerman mulai esok dan di Kejohanan All England yang berlangsung pada minggu depan bermula dari 14-18 Mac di Birmingham.

Pasangan yang dibawah Persatuan Badminton Malaysia (BAM) ini juga kalah kepada bekas pemain perseorangan negara, Mohd Arif Abdul Latif-Nur Azriyn Ayub dalam separuh akhir Kejohanan Kebangsaan Celcom Axiata pada hari Jumaat.

“Kami tidak bermain seperti itu permainan kami dan membuat kesilapan.

“Kami tidak memulakan tahun ini dengan baik. Mudah-mudahan, kami boleh bangkit semula dari kemunduran ini dengan cepat.”

Dalam pada itu, mereka mencapai peringkat suku akhir di Thailand Masters bulan lepas sebelum tewas awal di Masters Malaysia.

Pemain dunia rangking ke- 19, Ee Yi-Yew Sin juga tahu bahawa mereka perlu mengembalikan kepercayaan orang lain terhadap dia dan pasangannya untuk kembali ke landasan betul bagi merebut Piala Thomas di Bangkok, Thailand, dari 20 hingga 27 Mei.

Mereka adalah pasangan beregu kedua negara di belakang pemain senior Goh V Shem-Tan Wee Kiong.

Dalam aksi Terbuka Jerman, Ee Yi-Yew Sin berdepan dengan pemain keempat Lee Jhe-huei-Lee-yang dari Taiwan pada pusingan pertama.

Di All-England pula, mereka telah menentang Fajar Alfian-Muhd Rian Ardianto dari Indonesia dalam pusingan pembukaan.

“Persaingan di Terbuka Jerman dan All-England akan menjadi lebih sukar tetapi kami bersemangat tinggi untuk melakukan yang lebih baik,” katanya.

“Ee Yi dan saya telah menunjukkan aksi dengan baik di Jerman sekali ketika kami memenangi Terbuka Bitburger dua tahun lalu.

“Mudah-mudahan, kita boleh melakukan lebih banyak jangkaan.”

Sementara itu, jurulatih badminton lelaki, Datuk Misbun Sidek telah menarik balik Lee Zii Jia dan Soong Joo Ven dari Terbuka Jerman berikutan persembahan yang tidak menentu pada pertandingan kebangsaan.