Connect with:
Sekurang-kurangnya tiga pesaing dilihat sebagai ancaman besar kepada juara kebangsaan keirin Azizulhasni Awang untuk mempertahankan gelaran dunia yang akan berlangsungĀ  di Omnisport Velodrome di Apeldoorn, Belanda.

Selaku tuan rumah, Belanda dilihat sebagai pencabar utama seperti Matthijs Buchli yang telah cemerlang dalam musim ini.

Senario ini juga diakui oleh jurulatih kebangsaan John Beasley, yang menyedari prestasi penunggang Belanda baru-baru ini amat baik dan ini ianya akan menimbulkan ancaman kepada “The Pocket Rocket Man” untuk mempertahankan gelaran dunia.

Pemengang pingat perak Olimpik Rio 25 tahun itu muncul sebagai juara dalam tiga kejohanan dunia di Poland, Britain dan Belarus.

Menurut laman web rasmi World Track Championship yang dijadualkan berlangsung dari Khamis ini dan seterusnya, 26 penunggang basikal dari 15 negara telah mengesahkan penyertaan mereka untuk acara keirin.

“Pelumba Belanda menguasai perlumbaan musim ini.

“Bagaimanapun, Kejuaraan Trek Dunia adalah sesuatu yang berbeza. Sebagai penunggang, anda perlu menjadi yang terbaik dan melakukan hari perlumbaan untuk berjaya,” jelas Beasley.

Pada masa yang sama, dua pelumba terbaik dari Oceana, New Zealand, Edward Dawkins, yang memenangi emas mengejar pasukan pada edisi tahun lepas, dan Matthew Glaetzer dari Australia jugak tidak dianggap ringan.

Glaetzer muncul sebagai penunggang pertama untuk mencatat masa kurang dari satu minit semasa percubaan November lalu, dan menetapkan rekod dunia baru awal bulan ini di Kejohanan Kebangsaan Australia.

Pelumba-pelumba lain yang perlu mendapat perhatian ialah Perancis Francois Pervis, Columbian Fabian Hernando Puerta Zapata, Jerman Maximilian Levy, Jepun Yudai Nitta dan dunia No 1 Andrii Vynokurov dari Ukraine.

Juara British dan juara tiga pingat emas di Olimpik Rio, Jason Kenny juga akan memaparkan di Belanda, walaupun dia tidak akan mengambil bahagian dalam keirin kerana dia telah dimasukkan untuk acara mengejar pasukan bersama dengan Jack Carlin dan Ryan Owens.

Foto Kredit: Reuters