Connect with:
Idola Tinju Filipina, Manny Pacquiao berkata lawannya yang akan datang sama ada juara dunia Lucas Matthysse atau Danny Garcia selepas menolak tawaran undercard untuk berdenapn dengan Mike Alvarado.

Dalam pada itu, beliau juga berkata Malaysia akan dipilih sebagai tempat untuk bertanding dan ia akan diadakan pada bulan Mei atau Jun.

“Sudah tentu, Malaysia adalah tempat kami akan bertarung. Jika tidak bulan Mei, mungkin minggu ketiga bulan Jun, jadi segala persediaan tidak akan bertentangan dengan kerja saya, “kata Pacquiao, yang juga seorang senator.

Minggu lalu, Pacquiao, 39, menolak tawaran untuk bertarung di bawah serangan Jeff Horn-Terence Crawford di AS pada bulan April.

Pacquiao, yang telah memenangi gelaran juara dunia divisyen lapan berat badan yang belum pernah berlaku sebelum ini, sebelum ini berkata dia sedang meninjau tarikh April dengan juara superfiber Pertubuhan Tinju Dunia Vasyl Lomachenko.

Ditanya mengapa dia akan bertarung di Malaysia, Pacquiao berkata “kerana mereka di Malaysia merayu untuk turut berjuang di sana”.

Pacquiao ialah seorang peninju negara di Filipina namun persoalannya adakah peninju yang makin meningkat usianya ini boleh menguasai perlawanan besar?

Dia kehilangan gelaran WBO welterweight kepada Horn Australia tahun lepas dan mencatatkan rekodnya dengan 59 kemenangan, tujuh kerugian dan dua seri, dan kini makin senja dalam kerjayanya.

Peninju asal Filipina itu bersara pada 2016 tetapi membuat kemunculan semula untuk merebut gelaran WBOnya dari Jessie Vargas beberapa bulan kemudian.

Pada bulan Januari, Pacquiao menolak untuk bersara demi kebaikannya, dan menyatakan bahawa dia tidak percaya kehilangannya baru-baru ini mencalarkan rekodnya.

Foto Kredit: Boxing News