Connect with:
Malaysia telah layak ke separuh akhir Kejohanan Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) bawah 19 tahun selepas menewaskan Kembodia di Myanmar.

Malaysia mendahului Kumpulan A dengan 12 mata daripada 4 perlawanan selepas mencatat kemenangan 2-0 menentang Kembodia di Stadium Thuwunna di Yangon semalam.

Shafizi Iqmal Khiruddin menjaringkan gol pada minit ke-22 untuk memberi Malaysia pendahuluan pada separuh masa pertama manakala Muhd ​​Syafiq Danial Romzi meletakkan permainan di luar jangkauan Kemboja dengan usahanya pada minit ke-52 bagi mengekalkan rekod kemenangan Malaysia.

Malaysia akan berhadapan dengan Thailand dalam perlawanan yang akan menentukan siapa yang akan muncul sebagai juara Kumpulan A di Stadium Thuwunna esok.

Cabaran sebenar jurulatih negara bawah 19 tahun, Bojak Hodak, adalah menentang Thailand, yang juga tidak terkalah selepas kemenangan keatas Timor Leste (3-0), Laos (2-1) dan Kembodia (1-0).

Manakala, saingan di Kumpulan B begitu sengit dengan perbezaan hanya 3 mata yang memisahkan Vietnam, Indonesia dan tuan rumah, Myanmar.

Foto Kredit: My News Hub