Connect with:
Sepertimana yang kita tahu bahawa AS Roma adalah antara pasukan yang gah di persada Liga Itali.  Ramai lagenda yang mereka hasilkan seperti, Gabriel Omar Batistuta, Francesco Totti, Damiano Tommasi, dan banyak lagi.

 

Berikut empat maksud yang dibawa dalam logo AS Roma ;

 

  1. Warna dalam logo AS Roma adalah warna merah ‘maroon’ dengan trim kuning keemasan mewakili warna khas dari Kota Abadi (Rom), dalam pakaian rasmi Kerajaan Rom juga mempunyai warna yang sama. Manakala warna emas melambangkan Tuhan dalam Katolik Roman, sedangkan ‘maroon’ mewakili martabat kerajaan.

 

  1. Logo itu sendiri pada awalnya dikenakan oleh Kelab Bolasepak Roman, salah satu daripada tiga kelab yang bergabung untuk membentuk penjelmaan pada tahun 1927. Kerana warna yang mereka kenakan, Rom sering dipanggil i Giallorossi yang bermaksud merah-kuning.

 

  1. Mungkin kerana pasaran pemasaran moden, beberapa tahun terakhir trim kuning emas diganti dengan oren yang digabungkan dengan warna ‘maroon’.

 

  1. Satu lagi nama panggilan yang popular bagiAS Roma ialah ‘i Lupi’ yang membawa maksud Serigala, lambang serigala ini sentiasa muncul di lencana AS Roma dalam pelbagai bentuk sepanjang sejarah mereka. Pada masa ini lambang pasukan adalah yang digunakan ketika kelab pertama kali ditubuhkan. Ia menggambarkan seekor serigala betina dengan dua kembar, Romulus dan Remus, yang menggambarkan mitos penubuhan Kota Rom suatu ketika dahulu.

 

Foto Kredit: 1001 Great Goals.