Connect with:
Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menegaskan bahawa penyiaran temasya Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur (KL2017) secara langsung menerusi stesen televisyen dan aplikasi digital tidak akan menjejaskan kehadiran penonton di venue pertandingan.

Katanya, beliau yakin rakyat Malaysia khususnya peminat sukan tanah air akan sentiasa memberi sokongan padu kepada atlet negara dengan berada di setiap venue pertandingan.

Saya rasa mesti ada permintaan yang banyak untuk menyaksikan semua sukan di stadium juga. Sebab itu kita sudah hampir menjual sepenuhnya tiket bagi beberapa sukan dan yang lain pun sedang dijual dengan begitu laris sekali.

“Saya tidak ada apa-apa kebimbangan bahawa dewan dan stadium tidak akan diisi. Ini (siaran langsung) untuk mereka yang tidak dapat datang (ke venue),” katanya.

Khairy berkata, temasya KL2017 bakal mencatat sejarah apabila mendapat liputan siaran langsung menerusi tiga badan penyiar tempatan iaitu Astro, Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan rangkaian televisyen Media Prima serta platform digital seperti komputer riba dan peranti mudah alih.

“Dengan liputan Astro, saluran free-to-air dan liputan menerusi Youtube KL2017, tidak ada sebab rakyat tidak boleh mengikuti perkembangan atlet kita di temasya Sukan SEA nanti,” katanya.

Terdahulu, dalam ucapannya, Khairy berkata sebanyak 24 jenis sukan akan mendapat liputan penyiaran secara langsung bermula 14 Ogos, apabila acara bola sepak lelaki membuka tirai.

Selain bola sepak lelaki, acara yang turut disiarkan secara langsung adalah olahraga, akuatik, berbasikal (trek), tenpin boling, billiard dan snooker, ragbi 7, angkat berat, ping pong, gimnastik, luncur ais, tinju, muay, karate, taekwondo, pencak silat, wushu, bola keranjang, badminton, bola jaring, sepak takraw, skuasy, memanah dan hoki.

Khairy yang juga pengerusi Jawatankuasa Pengelola Malaysia (MASOC) berkata kerja produksi siaran langsung juga turut membabitkan beberapa pasukan produksi negara luar iaitu dari Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina.

Menurut Khairy, berdasarkan rekod, nilai media TV untuk Sukan SEA Singapura 2015 ialah sebanyak RM328 juta, manakala satu kajian yang dibuat untuk temasya yang sama menunjukkan sejumlah 2,084 jam liputan siaran televisyen telah dipancarkan di seluruh Asia Tenggara, membabitkan sejumlah 398 juta penonton.

“Ini bermakna jumlah penonton televisyen yang akan mengikuti Sukan SEA kali ini dijangka maha besar (jauh lebih besar) daripada mana-mana temasya Sukan SEA sebelum ini.

“Kami percaya jumlah ini berubah dan bertambah besar dan pada Sukan Kuala Lumpur 2017 kali ini, lebih besar daripada jumlah liputan siaran televisyen dan jumlah penonton kelak,” katanya. – Bernama