Connect with:
STOCKHOLM – Juara biathlon Olimpik Sweden, Sebastian Samuelsson memberitahu, dia akan memboikot acara akhir Piala Dunia tahun ini di Rusia atas sebab kebimbangan berterusan mengenai rekod anti-doping negara.

Pemain berusia 20 tahun, yang memenangi emas Olimpik dalam acara berganti pasukan dan perak dalam mengejar 12.5km, berkata dia tidak mahu kembali ke Rusia sehingga agensi anti-doping negara RUSADA telah diberi lampu hijau oleh World Anti -Doping Agency (WADA).

“Sebaik sahaja RUSADA telah diluluskan lagi oleh WADA, tidak ada masalah untuk bersaing di sana,” kata Samuelsson.

“Saya percaya ia mungkin, tetapi mereka perlu menyedari apa yang telah mereka lakukan dan benar-benar mahu menyelesaikan masalah ini. Buat masa ini, pemahaman saya pada adalah mereka tidak percaya bahawa mereka telah melakukan banyak kesalahan.”

RUSADA diisytiharkan tidak mematuhi peraturan WADA atas pelanggaran sistematik peraturan anti-doping.

Jawatankuasa Olimpik Rusia dilarang menghantar pasukan ke Sukan Musim Sejuk Pyeongchang dan atlet Rusia yang mengambil bahagian bersaing di bawah bendera neutral.

Keputusan oleh Union Biathlon Antarabangsa (IBU) untuk meneruskan acara Piala Dunia tahun ini di Tyumen, Rusia dari 20 hingga 20 Mac, mendapat kritikan, dan pasukan biathlon Amerika Syarikat telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan mengambil bahagian.

Berikutan kejayaannya ke Ostersund, Samuelsson juga memutuskan untuk tidak pergi ke Rusia dan dia tidak berpuas hati terhadap badan pentadbir sukan itu atas sebab

“Masalah besar ialah IBU tidak mengambil serius atau berbuat apa-apa tentang keadaan yang telah timbul,” katanya.

IBU tidak segera bertindak balas terhadap permintaan Reuters untuk memberi komen.

Dalam satu kenyataan pada 14 Februari yang mengumumkan bahawa acara Piala Dunia akan diteruskan di Rusia seperti yang dirancang awal, IBU berkata: “IOC (Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa) tidak mempunyai kebimbangan bahawa semua pertandingan dianugerahkan kepada Rusia sebelum RUSADA diumumkan secara rasmi dan dijalankan mengikut rancangan awal dan jadual. ”

Samuelsson berkata atlet perlu bersama-bersama untuk bangkit bersatu.

“Saya yakin bahawa kebanyakan biathletes di peringkat Piala Dunia tidak mahu pergi ke Rusia, semua orang berdiri bersama-sama dan meletakkan tekanan pada IBU, tetapi malangnya kita tidak bersatu seperti yang diharapkan, ” kata Samuelsson. -Reuters

Foto Kredit: Sweski