Connect with:
Prestasi tidak memberangsangkan ditunjuk oleh pasukan Malaysia menentang pasukan campuran ‘junior’ dan psukan ‘senior’ iautu India dalam Piala Sultan Azlan Shah di Ipoh.

Sehubungan itu, ini adalah suatu yang mengecewakan apabila mereka dibelasah 5-1 dalam tempoh 18 minit membolosi pertahanan Malaysia yang diketuai oleh kapten pasukan, Muhd ​​Razie Abdul Rahim.

Dengan kekalahan itu, Malaysia mempunyai enam mata daripada empat perlawanan dan mereka akan mengakhiri perlawanan robin pusingan ke atas England esok.

Malaysia telah bertemu India sebanyak 26 kali dalam kejohanan yang sama dan hanya menang enam kali, kalah 16 kali dan seri tiga kali sejak ia ditubuhkan pada tahun 1983.

India, yang bermain dengan memasukkan 10 pemain senior pada awal perlawanan, bermula dengan baik dan mendahului pada minit ke-10.

Malaysia menyamakan kedudukan pada minit ke-33 dari sudut penalti oleh Faizal Saari.

India bangkit semula di minit ke-42 dari sudut penalti.  Gurjant Singh menjaringkan gol  dan terus menggasak mendominasi perlawanan dan menjaringkan empat gol dalam tempoh 15 minit.

Pada minit ke-48, Sumit Kumar megheret bola terus ke gawang.

Tiga minit kemudian, Ramandeep menyudahkan bola hasil hantaran Varun Kumar untuk menjadikannya 4-1.

Pada minit ke-57, Gurjant melalukan rembatan dengan menjaringkan gol kelima pasukannya.

Sementara itu, juara dunia Australia adalah pasukan pertama yang menempah tempat tiket ke final selepas mencatatkan kemenangan keempat berturut-turut mereka.

Juara dunia nombor satu itu mengalahkan Ireland 4-1 dalam perlawanan pertama untuk menduduki tangga teratas dengan 12 mata.

Mereka bakal bertembung dengan juara Olimpik iaitu Argentina pada hari esok.

Foto Kredit: Malaysia Hockey Confederation