Connect with:
Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mendedahkan bahawa hanya empat orang ejen bola sepak yang berdaftar di negara ini.

Dalam pada itu, seperti yang termaktub dalam peraturan dan peraturan FIFA, untuk mewakili pemain, ejen tempatan atau asing harus mendaftar terlebih dahulu dengan persatuan bola sepak kebangsaan masing-masing.

Keputusan sebulat suara itu dipinda pada tahun 2015 oleh badan pentadbir dunia yang memperuntukkan seseorang agen hanya perlu mendaftar dengan FIFA sebelum ini.

Menurut setiausaha agung FAM, Datuk Hamidin Amin berkata bahawa semua pasukan dalam Liga Malaysia dimaklumkan mengenai keputusan baru itu selepas ia disahkan pada tahun lepas oleh jawatankuasa eksekutif badan induk FAM.

“Kami mempunyai banyak ejen tidak berlesen di Malaysia dan ini agak mengecewakan,” kata Hamidin semalam.

“Terdapat isu gaji yang tidak dibayar sebelum sistem baru ini diluluskan untuk dilaksanakan”.

Pada masa ini, tiga daripada empat ejen berdaftar adalah warga tempatan, manakala yang lain adalah warga asing.

Hamidin berkata beliau tidak faham mengapa sesetengah pasukan dan pemain lebih suka mengambil risiko menjalankan perniagaan dengan agen tidak berlesen.

“Dalam beberapa kes, identiti ejen tidak disenaraikan dalam kontrak pemain yang dikemukakan kepada FAM. Ini akan menjadi masalah apabila pemain membawa kes mereka ke FAM kerana badan kebangsaan tidak akan dapat mengambil tindakan.

“Sekarang, kita hanya boleh mengenakan denda ke atas ejen tanpa izin tetapi kita akan melihat kaedah lain untuk menyelesaikan masalah ini.

“Jika kita melihat liga lain seperti Liga Perdana Inggeris, terdapat beratus-ratus ejen berdaftar, sedangkan kita hanya mempunyai empat orang sahaja di Malaysia,” tambah Hamidin.

Foto Kredit: Youtube