Connect with:
Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS) menafikan isu membabitkan kes mengatur perlawanan yang muncul baru-baru ini ditutup untuk menyembunyikan kelemahan pengurusan persatuan bola sepak negeri.

Presiden FAS, Datuk Posa Majais berkata tuduhan itu tidak berasas kerana laporan yang dibuat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berdasarkan maklumat yang diterima oleh persatuan bola sepak negeri.

Beliau menjelaskan bahawa FAS bergerak untuk melaporkan aktiviti mengatur perlawanan tidak bertujuan untuk menyakiti atau megusik mana-mana pemain kerana tidak ada nama yang disebutkan.

“Sebagai presiden, saya bertanggungjawab untuk memastikan bola sepak di negeri ini bukan sahaja berkembang tetapi juga untuk memastikan pertandingan bola sepak berjalan lancar dan bersih serta bebas dari pengaruh negatif atau buruk.

“FAS berpegang pada prinsip ‘toleransi sifar’ terhadap isu-isu rasuah dan tidak akan membenarkan masalah atau isu-isu seperti itu untuk mengusik arena bola sepak Sarawak,” katanya melalui kenyataan media yang dikeluarkan awal hari ini.

Dalam pada itu, beliau juga menegaskan bahawa FAS hanya akan menyiasat tuntutan berdasarkan maklumat yang telah diterima dan jika maklumat tersebut didapati benar, maka persatuan itu tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang diperlukan.

Sebagai presiden FAS, aksi dan tindakannya selama ini adalah untuk memastikan bola sepak Sarawak bersih dan dia juga tidak takut jika dia harus berjuang seperti masalahnya sendiri, walaupun dia menegaskan bahawa tindakannya adalah bukan untuk mendapat populariti.

“Saya hanya menjalankan tugas dan tanggungjawab saya sebagai presiden FAS dan tidak ada apa-apa yang boleh saya lakukan sekiranya ada orang yang tidak berpuas hati dengan tindakan saya sehingga kini.

“Saya tidak mempunyai sebarang agenda peribadi di belakang tindakan saya. Bola sepak Sarawak akan menjadi mangsa, jika saya mengambil jalan mudah dengan melupakan kes ini. Malahan, saya akan bertemu dengan dua pemain yang telah terbabit secepat mungkin untuk menyelesaikan masalah ini secepat mungkin, “katanya.

Sebelum ini, arena bola sepak Sarawak dikejutkan dengan berita bahawa dua pemain bersama individu lain yang disyaki sebagai ‘bookie’ didakwa oleh SPRM kerana disyaki terlibat dalam aktiviti mengatur perlawanan, iaitu pada perlawanan menentang Felcra United yang kehilangan Sarawak 3 -2 bulan lepas.

Pemain-pemain yang berusia 28 dan 29, telah ditahan reman selama enam hari untuk memudahkan siasatan, sebelum dibebaskan oleh Mahkamah Majistret Kuching bagi denda pertandingan perlawanan.

Foto Kredit: Utusan Borneo