Connect with:
Manchester City mengalahkan Chelsea dengan kemenangan 1-0 di Stadium Etihad pada hari Ahad sekaligus memperkuatkan kejuaraan mereka dengan 18 mata dan meninggalkan kelab London yang semakin jauh dari menempah kelayakan Liga Juara-Juara.

“Pep Guardiola’s City”, yang kini telah memenangi 14 perlawanan di tempat sendiri, memerlukan hanya empat kemenangan dari sembilan perlawanan untuk dinobatkan sebagai juara.

“Ia begitu penting, kemenangan hari ini mendekatkan lagi untuk kita,” kata Guardiola.

“Kami memerlukan empat kemenangan untuk menjadi juara, ia berada di tangan kita dan jika tingkah laku kita seperti hari ini kita akan menjadi juara”.

Selepas pendekatan defensif Chelsea menimbulkan kebuntuan pada babak pertama, City menjaringkan gol selepas 33 saat dalam babak kedua ketika Bernardo Silva berpaling dari David Silva.

Chelsea kini kalah empat daripada lima perlawanan Liga Perdana Inggeris dan berada di kedudukan kelima, lima mata di belakang Tottenham Hotspur yang menduduki tempat keempat Liga Juara-Juara.

Dalam pada itu, Chelsea tidak bermain seperti yang diharapkan seperti pasukan yang memerlukan mata untuk kembali dalam pertarungan bagi melayakkan diri ke persaingan elit Eropah.

Antonio Conte meletakkan kedua-dua penyerang Chelsea yang dikenali, Alvaro Morata dan Olivier Giroud di bangku simpanan dan memilih untuk memasukkan pemain sayap Eden Hazard sebagai penyerang tunggal.

Conte mempertahankan pendekatannya, mengatakan bahawa dia bimbang tentang risiko kekalahan yang banyak.

“Apabila anda bermain menentang pasukan yang telah menunjukkan kekuatan lebih kuat daripada anda (kerana 25 mata adalah perbezaan yang besar), anda harus berfikir dengan otak dan bukan kepala anda kerana jika tidak anda menyelesaikan dengan kerugian yang buruk dan itu tidak baik untuk pemain , “katanya