Connect with:
Persatuan Triathlon Malaysia (Triam) menghantar dua muka baru ke Sukan Komanwel Gold Coast pada bulan April depan.

Triam telah menamakan Chong Xian Hao yang berusia 17 tahun sebagai wakil lelaki manakala Serena Yang, 26 tahun mewakili wanita bagi acara tersebut.

Kedua-dua Xian Hao dan Serena memperoleh tempat di merit selepas muncul juara Kejohanan Kebangsaan pada November tahun lepas.

“Kami melakukan pemilihan untuk wakil lelaki tahun lepas manakala senarai wanita hanya dimuktamadkan awal tahun ini kerana wakil sebelum ini, Irene Chong tidak dapat dipilih untuk pemilihan pertama disebabkan masalah keluarga,” kata pengurus pasukan Andy Yeo.

Prestasi Serena yang berasal dari Sarawak ini juga semakin memberangsangkan untuk mengganti Irene yang merupakan pemegang pingat gangsa di Sukan Sea Kuala lumpur pada Ogos lepas

“Sebenarnya susah untuk kita menghantar dua atlet sahaja. Ini adalah slot yang diperuntukkan oleh Majlis Sukan Negara (NSC).

“Walaupun triatlon makin berkembang di Malaysia, ia masih sukan yang agak baru, tidak seperti negara lain yang mempunyai perlumbaan thriathlon tempatan setiap hujung minggu.

“Ini akan menjadi cabaran sukar bagi Xian Hao dan Serena, terutamanya kerana mereka akan menentang Eropah, Australia dan Kiwis, yang merupakan triathlet profesional.

“Sasaran bagi kami adalah untuk melakukan lebih baik daripada jiran Asia kami dan berharap dapat berada di kedudukan 20 teratas,” tambah Andy.

Satu kelebihan untuk Malaysia ialah acara triathlon hanya dibahagi kepada kategori sprint (berenang 750m, bas 20km, 5km berjalan) dan bukan jarak triathlon standard (berenang 1.5km, basikal 40km, 10km berjalan).

Triathlon akan diadakan di Southport Broadwater Parklands pada 5 April.