Connect with:
‘Rookie’ MotoGP Hafizh Syahrin Abdullah dan rakan sepasukannya, Johann Zarco akan menggunakan casis (rangka) 2016 Yamaha yang sama sebagai senjata besar berdepan Valentino Rossi dan Maverick Vinales untuk musim ini.
Selepas berminggu-minggu spekulasi, Monster Yamaha Tech3 akhirnya mengesahkan bahawa mereka akan terus menggunakan casis 2016 Yamaha musim ini.
Ketua pasukan Herve Poncharal berkata beliau percaya 2016 YZR-M1 sesuai untuk Hafizh.
“Pada tahun ini, empat pelumba, Valentino Rossi, Maverick Vinales, Hafizh Syahrin dan Johann Zarco akan menggunakan casis 2016 yang sama tetapi dengan badan yang berbeza, aerodinamik dan enjin berbeza,” kata Poncharal kepada NSTP Sports.
“Kami tahu pakej ini dengan baik, kami mempunyai semua data dari musim 2017, jadi kami boleh melakukannya, saya fikir ini akan membantu Hafizh dalam musim rookie tahun ini, dia berasa baik dan yakin.
“Ini adalah chassis yang sama yang Zarco dan Jonas Folger menunggang tahun lepas, saya fikir ini adalah pakej terbaik yang boleh anda dapatkan untuk pemain baru dan ia lebih daripada cukup untuk Hafizh.”
Hafizh telah menggunakan casis 2017, yang difahamkan kurang kompetitif daripada versi 2016, selama tiga hari ujian di Buriram tetapi pada ujian terbaru di Qatar, beliau berubah menggunakan casis 2016.
Pemain berusia 23 tahun itu berkata beliau gembira dengan keputusan pasukan untuk memilih menggunakan casis yang lebih lama.
“Saya berubah ke casis 2016 dari hari kedua di Qatar (ujian) dan ia pasti lebih baik,” kata Hafizh.
“Ia lebih responsif dan tangkas, yang menjadikannya lebih baik di sudut dan membolehkannya menggunakan brek dengan lebih baik. Saya lebih selesa dan berasa lebih yakin dengannya.”
Hafizh melepasi semua jangkaan semasa ujian di Qatar di mana dia meletakkan kedudukan di nombor 16 (tiga hari gabungan) dan merupakan ‘rookie’ pelumba terpantas kedua selepas Franco Morbidelli.
Tech3 menandatangani Hafizh sebagai pengganti Jonas Folger yang terpaksa berehat sepanjang musim kerana sakit. Dia adalah pelumba pertama dari Asia Tenggara untuk bersaing dalam MotoGP.
Perlumbaan pembukaan musim ini akan diadakan di Losail International Circuit di Qatar pada 16-18 Mac.
Foto Kredit: Moto Malaya