Connect with:
Rata-rata atlet Russia ingin bersaing dalam edisi Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di Pyeongchang.

Namun terdapat larangan yang perlu mereka hadapi akibat skandal menaja program doping.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) minggu lalu membuat keputusan untuk mengharamkan penyertaan atlet Russia di Pyeongchang 2018 namun atlet boleh bersaing di bawah bendera neutral.

Berikut merupakan beberapa negara yang pernah diharamkan daripada menyertai Sukan Olimpik :

Kuwait -Olimpik Rio 2016

Kuwait telah dihalang daripada bertanding dalam permainan 2016 musim panas untuk “melindungi Pergerakan Olimpik di Kuwait dari campur tangan kerajaan yang tidak wajar.” Keputusan itu dibuat selepas negara itu meluluskan undang-undang yang membenarkan kerajaan untuk campur tangan dengan persekutuan sukan negara. Walau bagaimanapun, atlet Kuwait masih mampu bersaing di bawah bendera neutral. Sekurang-kurangnya dua orang membawa pulang pingat. Fehaid Al-Deehani membawa pulang pingat emas dalam acara perangkap (trapp) atau menembak dua lelaki dan rakan senegaranya Abdullah Al-Rashidi membawa pulang gangsa dalam Skit menembak lelaki.

India – 2014 Sochi Olympics

Pada tahun 2012, IOC menghalang India dari bersaing dalam perlawanan pada 2014 selepas ia memilih pegawai yang terlibat dengan rasuah. Atlet India yang menghadiri pertandingan, sekali lagi di bawah bendera neutral. Bagaimanapun, menjelang hari-hari ke Sukan Sochi ,negara itu memilih kepimpinan baru dan larangan itu ditarik balik.

Afghanistan – 2000 Sydney dan 2002 Sukan Olimpik Salt Lake

Atlet dari Afghanistan telah terlepas untuk bermain dalam arena sukan antarabangsa atas sebab konflik Taliban yang berlaku di negara mereka. Namun,pada tahun 2001, selepas kejatuhan Taliban, IOC bekerjasama kembali dengan Afganistan dalam membantu membina semula jawatankuasa Olimpik dan membantu semula pertandingan.

Afrika Selatan – Diharamkan dari 1964 sehingga 1988

Afrika Selatan diharamkan dari sukan Olimpik oleh IOC pada tahun 1964 kerana penolakannya terhadap aparteid. Menurut Miami Herald, menurut undang-undang aparteid, negara yang menghantar atlet campuran dilarang bersaing dalam kejohanan Olimpik. Afrika Selatan tidak menghadirkan diri sehingga tahun 1992 yang berlangsung di Barcelona dan menjadi wakil setelah dasar aparteid dihapuskan.

Foto kredit : Olympic.org