Connect with:
Bayaran RM47,700 yang dikenakan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bagi ejen bola sepak asing adalah salah satu yang tertinggi di dunia.

“Macam mana boleh mahal sebegini!” kata seorang ejen asing, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Bayarannya sangat tinggi berbanding negara lain.”

“Bagaimanakah bayaran hampir kepada RM50,000 dikenakan? Saya juga merupakan ejen berdaftar di Australia di mana ia hanya berharga AS $ 550 (RM2,144) untuk didaftarkan.

“Dan di Korea Selatan, ia adalah sekitar AS $ 1,000 (RM3,899), sedangkan Colombia hanya mengenakan bayaran US $ 600 (RM2,339) setahun.

“Jadi, kenapa FAM mengenakan yuran yang tinggi hanya untuk mendapatkan lesen menjalankan kerja di sini? Ini membingungkan.

“Mungkin, inilah sebab mengapa sesetengah ejen tidak mahu mendaftar dengan FAM.”

NSTP Sport mendedahkan pada hari Selasa bahawa terdapat hanya empat ejen berdaftar di negara ini.

Hanya Sebilangan kecil sahaja agen yang berdaftar kerana Liga Super dan Liga Perdana mempunyai seramai 612 pemain tempatan dan 108 pemain asing musim ini.

Sementara itu, bagi ejen tempatan, mereka perlu membayar sebanyak RM10,600 untuk lesen.

Walau bagaimanapun, ejen yang memperbaharui lesen mereka untuk musim berikutnya hanya perlu membayar separuh daripada yuran pendaftaran awal.

Dalam pada itu, ejen yang pemainnya mewakili Kelantan, Pulau Pinang dan PKNS, berharap FAM akan mengurangkan yuran pendaftaran.

“Bayaran untuk ejen asing terlalu tinggi. Saya harap FAM akan melihat ini, “katanya.

Seorang ejen tempatan yang tidak berlesen juga berkata kekurangan penguatkuasaan adalah sebab mengapa ramai yang tidak mendaftar dengan FAM.

“Saya ingin melihat betapa seriusnya FAM dalam menjadikannya wajib bagi semua ejen untuk mendaftar. Sehingga kini agen tidak berlesen masih boleh melakukan perniagaan seperti biasa.

“Tiada masalah bagi saya untuk membayar yuran, tetapi saya mahu melihat syarat-syarat yang pertama.

“FAM perlu meningkatkan dan menguatkuasakan peraturan baru untuk memastikan hanya ejen berdaftar boleh beroperasi dan menjalankan perniagaan di Liga M,” katanya.