Connect with:
Sejak Sukan Asia berlangsung di Seoul pada 1986, Malaysia tidak pernah pulang dengan tangan kosong dalam acara badminton.

Namun, berbeza untuk edisi kali ini, skuad badminton mempamerkan aksi hambar sekaligus gagal membawa pulang pingat dalam acara perseorang mahupun beregu.

Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria mahu Jawatankuasa Latihan dan Latihan (C & T) BAM bertanggungjawab terhadap prestasi badminton negara pada Sukan Asia untuk kali ini.

Mohamad Norza berkata barisan jawatankuasa yang diketuai oleh Datuk Ng Chin Chai, harus melakukan langkah drastik untuk mengenal pasti kelemahan pemain kebangsaan dengan segera.

“Isu terbesar adalah konsistensi. Mereka tidak dapat mengekalkan konsistensi dan ini adalah sesuatu yang tidak baik untuk pemain. Isu kedua ialah penamat tumpul kami. Kami mungkin telah mengawal permainan dari awal tetapi akhirnya, kami masih dikalahkan.

“Kami (BAM) telah memberi ruang dan peluang untuk C & T (pasukan) baru. Oleh itu, mereka perlu melakukan sesuatu yang drastik kerana mereka perlu bertanggungjawab terhadap pertunjukan miskin, “katanya.

Pasangan beregu negara Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan kekalahan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi di peringkat suku akhir menamatkan cabaran Malaysia dalam kempen Sukan Asia.

Sementara itu, sasaran bagi skuad badminton Malaysia untuk pingat emas, menghantui mereka sebelum ke Sukan Asia apabila pemain nombor satu dunia, Dato’ Lee Chong Wei, menarik diri kerana sakit.- BERNAMA

Foto Kredit: Perak Today