Connect with:
Timbalan Menteri Sukan, Steven Sim menafikan laporan berita bahawa para atlet Malaysia yang bersaing di Asian Para Games di Jakarta pada 8-16 Oktober tidak mempunyai sebarang dana untuk pakaian rasmi semasa upacara pembukaan.

Memetik laporan Malay Mail, Sim berkata, Kementerian Belia dan Sukan menerusi Majlis Sukan Negara akan menyediakan pakaian yang diperlukan untuk kontinjen termasuk lakaran rasmi “Pahlawan Malaysia”, pakaian  perlawanan, baju t-shirt rasmi, bagasi, tiket penerbangan dan bayaran penyertaan.

“Telah dipersetujui bahawa kontinjen akan memakai tracksuit rasmi ‘Heroes Malaysia’ semasa majlis pembukaan,” katanya dalam sidang media semalam.

“Tuntutan ini akan memberikan lebih banyak keselesaan kepada para atlet dan memaparkan rasa yang amat bangga. Ini juga untuk menjimatkan kos memandangkan tracksuit hanya akan dipakai sekali semasa upacara pembukaan.

“Saya secara peribadi membincangkan perkara itu dengan Timbalan Presiden Majlis Paralimpik Malaysia John Ng,” kata Sim.

The Star telah melaporkan hari ini bahawa kontinjen Malaysia untuk Para Permainan tidak mempunyai sebarang wang untuk membayar pakaian rasmi untuk dipakai semasa upacara pembukaan.

Artikel itu memetik sumber mengatakan bahawa atlet diberitahu untuk memakai ‘tracksuits’ mereka.

Sim berkata semasa majlis pembukaan Sukan Asia baru-baru ini, kontinjen Malaysia tidak diberi pakaian rasmi untuk memakai tetapi Majlis Olimpik Malaysia mengambil langkah baik dengan  menyediakan pakaian batik.

“Kementerian telah membelanjakan RM1 juta untuk membiayai kontinjen untuk Sukan Para Asia,” tambah Sim.

“Kami telah memberi jaminan kepada John bahawa kementerian sentiasa terbuka untuk mendengar segala cadangan atau masalah mengenai perkembangan atau kebajikan atlet negara kita.”

Foto Kredit: rocketkini