Connect with:
Rockstar Games mengumumkan tahun 2017 merupakan “tahun terbesar” Grand Theft Auto Online, mod multiplayer untuk Grand Theft Auto V.

Mereka mengumumkan mengenai kejayaan ini dalam catatan blog (melalui IGN), walaupun ia tidak mengatakan pencapaian ini berdasarkan pada nombor pemain, hasil, atau beberapa metrik lain.

Untuk Disember 2017 secara khusus, Rockstar berkata lebih ramai orang bermain GTA Online berbanding sebelum ini dalam sejarah permainan.

“Ini sangat mengagumkan, memandangkan GTA Online melancarkan lebih dari empat tahun yang lalu, pada bulan Oktober 2013.

“Ia sangat jarang berlaku untuk mana-mana permainan untuk mempunyai panjang ekor. Kejayaan berterusan GTA Online tidak dapat diragui disebabkan oleh komitmen Rockstar untuk mengemas kini aktiviti baru hampir setiap minggu.

Rekod pemain baru untuk GTA Online tidak bertahan lama selepas Rockstar melancarkan Doomsday Heist secara berskala besar. Jadi apa yang jelas sebagai Rockstar dan syarikat induk Take-Two selalu berkata, jika anda membuat kandungan yang baik orang akan berduyun-duyun kepadanya.

GTA Online mempunyai kuantiti terbaik yang pernah berlaku pada tempoh tiga bulan yang berakhir pada 30 September, walaupun syarikat induk Take-Two tidak berkongsi jumlah tertentu. Take-Two dan Rockstar telah menjauhkan diri dari membincangkan angka prestasi tertentu untuk GTA Online, walaupun pada tahun 2015 kita mengetahui bahawa permainan itu mempunyai 8 juta pemain setiap minggu.

Ketua Eksekutif Take-Two Strauss Zelnick pada satu masa merujuk kepada GTA Online sebagai “hadiah yang terus memberi” kerana ia berkaitan dengan wang yang dibuat dari microtransactions permainan itu.

GTA V telah menghantar 85 juta salinan ke seluruh platform sejak pelancaran, menjadikannya salah satu permainan terlaris yang pernah ada di Amerika Syarikat.

Memandangkan kejayaan GTA Online secara besar-besaran, ia menjadi alasan bahawa permainan besar Rockstar yang akan datang, Red Dead Redemption 2 ini, mungkin menawarkan sesuatu yang serupa. Walau bagaimanapun, semua yang kami tahu pasti bahawa budaya barat akan mempunyai “pengalaman multiplayer dalam talian yang baru.”