Connect with:
Selepas mengeluarkan kenyataan tentang pemotongan mata akan digantung ke pasukan yang gagal melengkapkan dokumen pada tarikh pendaftaran yang sepatutnya, Football Malaysia LLP (FMLLP) juga mendedahkan bahawa kelab berkenaan akan dikenakan denda sebanyak RM9 juta untuk kesalahan yang sama.

Liga Super – Kelantan, Kuala Lumpur, Selangor dan PKNS – masing-masing dikenakan denda RM1.5 juta kerana gagal melengkapkan pendaftaran mereka dalam tempoh akhir yang ditetapkan.

Bagi Liga Perdana Sarawak, Pulau Pinang, Kuantan FA, Polis, MIFA dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), mereka didenda RM500,00 untuk kesalahan yang sama.

Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP Kevin Ramalingam, bagaimanapun, memberitahu bahawa pasukan boleh merayu dalam masa 14 hari untuk mengurangkan denda mereka.

“Mereka boleh merayu untuk mengurangkan denda. Jika mereka gagal membayar denda, jumlah itu akan ditolak daripada geran tahunan mereka. “

Pasukan yang sepatutnya mengemukakan slip gaji pemaindan sumbangan pemain kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), cukai pendapatan dan Perkongsian kepada FMLLP sebelum bemulanya musim untuk mendapat kelulusan.

Sementara itu, Kelantan dan KL mengemukakan dokumen yang tidak lengkap manakala Selangor dan PKNS menghantar dokumen melepasi tarikh akhir.

Bagi Liga Perdana iaitu Pulau Pinang, Kuantan FA, Sarawak dan PDRM, mereka tidak melengkapkan dokumen dengan betul sementara UKM dan MIFA juga terlepas tarikh akhir.

Hari terakhir penyerahan adalah pada 29 Dis tahun lepas tetapi ia dilanjutkan dua kali – hingga 14 Jan dan 3 Feb tahun ini.

“Sesetengah pasukan masih tidak profesional terhadap isu pentadbiran,” Kevin menambah.

“Kami telah memberi taklimat dan mengingatkan pasukan untuk memenuhi peraturan tetapi ada yang tidak memberi perhatian.”

Foto Kredit: NSTP/HAIRUL ANUAR RAHIM