Connect with:
Perkongsian Liabiliti Terhadap Bola Sepak Malaysia (FMLLP) akan melanjutkan tempoh kepada 10 pasukan atas kegagalan mereka memenuhi syarat yang ditetapkan oleh penganjur liga.

Sepuluh pasukan bola sepak telah diberi peluang kedua untuk membetulkan kesilapan mereka.

Pengerusi Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkata FMLLP telah memutuskan untuk tidak memberikan denda dan memotong mata dari pasukan ini dengan segera.

“Sebaliknya, pasukan-pasukan ini telah diberikan 14 hari untuk membuat rayuan dan kami harap mereka akan mengambil peluang kedua dalam membetulkan kesilapan mereka,” kata Tunku Ismail semasa sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat lembaga pengarah FMLLP semalam.

“Ini adalah prosedur operasi ‘standard’ kami. Setiap orang perlu mengikutinya kerana peraturan adalah peraturan dan tidak ada pengecualian untuk mana-mana pasukan. ”

Terdahulu, empat pasukan Liga Super iaitu Selangor dan PKNS mengemukakan dokumen mereka selepas tarikh akhir manakala dokumen dari Kelantan dan Kuala Lumpur memberikan dokumen yang tidak lengkap.

Enam pasukan dari Liga Perdana – Sarawak, Pulau Pinang, Kuantan FA dan PDRM tidak melengkapkan dokumen mereka, manakala UKM FC dan MISC-MIFA juga terlepas tarikh akhir.

Pasukan Selangor mendaftarkan pasukan pada 11 Feb, PKNS (19 Feb), MISC-MIFA (15 Feb) dan UKM FC (19 Feb).

Hari terakhir penyerahan adalah pada 29 Dis tahun lepas tetapi ia dilanjutkan dua kali – hingga 14 Januari dan 3 Februari tahun ini.

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif FMLLP, Kevin Ramalingam berkata akan ada pindaan dalam perlembagaan mereka.

“Di bawah perlembagaan kami, sesiapa yang memegang jawatan presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) secara automatik menjadi pengerusi FMLLP,” katanya.

“Bagaimanapun, Tunku Ismail mahu FMLLP berpindah secara bebas dari FAM, sebab itulah ketika kami mengadakan kongres kami pada 25 Mac, kami akan membuat pindaan dan mengundi pengerusi baru.”

Foto Kredit: MyNewsHub

Sumber: The Star